garagedeur
Interior

Wat is de beste garagedeur?

Het antwoord is simpel: er is geen beste garagedeur. Welke garagedeur het beste bij je past hangt namelijk af van een aantal factoren. Welke factoren dat zijn bespreken we in dit artikel.

De bediening van de garagedeur

De gewenste bediening van de garagedeur is één van de belangrijkste factoren waarop je de keuze voor een deur baseert. Gebruik je de garage bijvoorbeeld als fietsenstalling en pak je dagelijks de fiets?

Dan is het belangrijk dat je de deur niet in zijn geheel hoeft te openen en te sluiten. In het begin vind je dat misschien geen probleem, maar als je iedere dag de deuren in zijn geheel moet openen en sluiten, dan ga je dat op den duur vervelend vinden.

Garagedeuren die je slechts voor een gedeelte hoeft te openen om de garage in en uit te kunnen gaan zijn zijdelingse garagedeuren, openslaande garagedeuren en garagedeuren met een doorloopdeur.

Ben je geen fietser en wil je de garage als parkeerplaats gebruiken? Dan maakt het niet uit dat de garagedeur in zijn geheel geopend en gesloten moet worden. Hörmann garage kanteldeuren zijn in dat geval bijvoorbeeld niet zo’n goede keuze, omdat het deurblad tijdens het openen veel kantelruimte nodig heeft. Beter is om dan voor een garagedeur te kiezen die verticaal geopend wordt, zoals een sectionale garagedeur.

Met de bediening van de garagedeur bedoelen we dus de manier waarop de garagedeur geopend en gesloten kan worden. Ga na wat voor jou prettig is en maak op basis daarvan een eerste selectie van garagedeuren.

De uitstraling van het deurblad

Het tweede aandachtspunt waarover je kunt nadenken, is de uitstraling van het deurblad. Niet ieder type deur is leverbaar in verschillende materialen. Zo is een eenvoudige kanteldeur vaak alleen leverbaar in aluminium. Wil je voor een stijlvolle houten garagedeur? Dan kom je al snel uit bij garagedeuren met openslaande deuren.

Naast het materiaal waarvan het deurblad is gemaakt kun je ook nog kiezen voor patronen die in het deurblad zijn verwerkt of zelfs ramen. Dat laatste is met name van belang als je de garage als hobbyplek of als kantoor wilt gaan gebruiken. Het is dan immers prettig als door de ramen wat daglicht naar binnenkomt.

Nadat je een selectie heb gemaakt van garagedeuren die de juiste bediening hebben, kun je als tweede filter de uitstraling van het deurblad toepassen. Je bent nu al een stapje dichterbij bij welke garagedeur het beste bij jou past.

Geïsoleerde en ongeïsoleerde garagedeuren

Een derde punt waarover je moet nadenken, is of het deurblad geïsoleerd moet zijn. Dat is met name van belang als de garage in verbinding staat met je woning, je de garage als kantoorruimte wilt gebruiken of als je regelmatig je hobby in de garage beoefent. Gebruik je de garage bijvoorbeeld alleen als parkeerplaats of fietsenstalling en is de garage niet met je woning verbonden? Dan is isolatie niet zo relevant.

De meeste garagedeuren zijn tegenwoordig geïsoleerd. Toch is het aan te raden om de selectie die je tot nu toe hebt gemaakt op dit punt te controleren, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Meer advies nodig?

Op basis van de drie besproken punten kun je een goede selectie maken van garagedeuren die aan je wensen voldoen. Ook kun je natuurlijk nog kijken naar het wel of niet elektrisch bedienen van de garagedeur. Dat is met name interessant als je de garage als parkeerplaats gebruikt en je niet de auto in en uit wilt stappen om hem in de garage te parkeren.

Wist je trouwens dat je de garagedeur tegenwoordig met je telefoon kunt bedienen? Bijvoorbeeld met de Hörmann BlueSecur-app.

Wil je meer advies over welke garagedeur je het beste kunt kiezen? Dan raden je aan om bij een gespecialiseerd bedrijf in garagedeuren op bezoek te gaan. In de showroom kun je verschillende soorten garagedeuren uitproberen en ervaren welke garagedeur het beste bij jou past.

Dol op speciaalbiertjes (en schrijft er graag over), heeft al meer dan 18 landen in de wereld bezocht, draagt Dr. Martens en luistert graag naar Di-Rect. Meer weten? Stuur Joost eens een berichtje!