gehoortest
Lifestyle

Luister goed naar je audicien

De laatste tijd heb je het idee dat je niet alles meer meekrijgt wat er gezegd wordt. Vooral wanneer je met iemand in gesprek bent en er praten mensen op de achtergrond, kan dat best verwarrend zijn. Misschien toch verstandig om een bezoek aan de audicien te plannen. De audicien onderzoekt stoornissen, die te maken hebben met het gehoor. Het keurmerk in de hoorzorg heet StAr. Een Triadeaudicien is een gehoorspecialist, die extra opleidingen heeft gedaan op het gebied van het gehoor. Wanneer je bij een audicien naar binnen stapt, let er dan op dat er een Triadeaudicien in dit bedrijf werkzaam is. Wanneer je een gehoortoestel aanschaft via een Triadeaudicien, kan deze op proef worden gedragen. Bij tevredenheid volgt vanzelf de aanschaf.

Gehoortests

Bij een gehoortest komt de audicien er achter of er sprake is van een gehoorbeperking. Een gehoortest duurt hooguit een minuut of 10 en gebeurt meestal door middel van een koptelefoon. Door te luisteren naar piepjes en tonen komt aan het licht of je last hebt van gehoorverlies. Het resultaat wordt dan in kaart gebracht en krijg je de uitkomst op papier en van je audicien te horen. Wanneer je echt twijfelt of je alles wel goed verstaat wat er tegen je gezegd word, is het verstandig een gehoortest te ondergaan. De audicien zal je na de testresultaten van advies dienen.

Kosten gehoorapparaat

De kosten van een gehoorapparaat kunnen heel verschillend zijn. Het ligt er aan wat er door de zorgverzekeraar wordt vergoed, wat je persoonlijke hoorsituatie is en wat je wensen zijn. De audicien zal je helpen om de juiste keus te maken. Wanneer je bijvoorbeeld aan een of beide oren gehoorverlies hebt van 35dB, dan zou je in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding. Het ligt er helemaal aan hoe je bent verzekerd. Meestal zal een aanvullende verzekering de meeste kosten dekken. Gemiddeld kosten gehoortoestellen tussen de 1500 en 1800 euro. Een aantal hoortoestelmerken zijn Oticon, Resound Linx Quattro, Siemens en Starky. Je audicien kan je vertellen wat de kenmerken zijn van deze hoortoestellen en welke het meest geschikt is voor jou.

Benieuwd geworden naar hoe het staat met jouw gehoor? Stap bijvoorbeeld eens binnen bij deze audicien in Eindhoven voor een gehoortest.

Dol op speciaalbiertjes (en schrijft er graag over), heeft al meer dan 18 landen in de wereld bezocht, draagt Dr. Martens en luistert graag naar Di-Rect. Meer weten? Stuur Joost eens een berichtje!