karpet honden
Tips

Welk type vloerkleed aanschaffen bij honden?

Een hond is echt onderdeel van het gezin. Als jij ’s avonds met je partner, eventuele kids en je hond tv aan het kijken bent, lijkt het alsof het leven niet beter kan. Tot je hond met je vloerkleed aan de haal gaat. De nagels van je huisdier (dus niet alleen honden, maar ook katten of loslopende konijnen en cavia’s) kunnen best wat schade verrichten.

Toch is een woonkamer zonder vloerkleed niet hetzelfde. Het geeft toch een bepaalde sfeer in de ruimte die je niet met andere meubels en accessoires kunt bereiken. Dus, tijd voor wat handige hacks om toch een vloerkleed neer te kunnen leggen en met een gerust hart je hond binnen te laten? Hier komen ze!

Je hond kan (bijna) geen schade verrichten aan een laagpolig vloerkleed

In de wereld van karpetten is er een onderscheid tussen laagpolige en hoogpolige vloerkleden. De naam zegt het al: bij een laagpolig vloerkleed is de pol (de stof) compact en laag. Bij een hoogpolig vloerkleed heeft de pol meer volume en komt het wat hoger te staan.

Juist bij de hoogpolige vloerkleden kan een hond (of kat) flink wat schade verrichten. Vaak blijven hun nageltjes hangen in de stof. Uit paniek gaan ze er – uiteraard – aan trekken. Resultaat? Kale plekken in je kleed. Bij een laagpolige variant kan dit nauwelijks tot niet. Je weet dus naar welk type vloerkleed je moet gaan kijken. Extra inspiratie voor vloerkleden? Lees dit artikel eens!

vloerkleed honden

Lees ook: Eetkamer Trendwatch 2019

Een ongelukje uit het kleed stomen

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Mocht je huisdier zijn behoeften op jouw karpet hebben gedaan, is er nog niet direct reden voor paniek. Zorg dat je er zo snel mogelijk bij bent, zodat je de volgende dingen kunt inzetten:

  • Vanish vlekverwijderaar (of een van een ander merk) in huis? Laat het direct intrekken. Het zuur in urine of de kleurstoffen van andere ontlasting kan snel in de stof trekken.
  • Stomen, stomen, stomen. Heb je een stoomapparaat (een kledingstomer of strijkbout met stoomfunctie) in huis? Probeer dit dan na de vlekverwijderaar in te zetten.
  • Grof geschut nodig? Misschien heb je de term “shamporellen” al eens voorbij horen komen. Dit wordt voornamelijk bij autostoelen gebruikt. De stof wordt ingewerkt met speciale vloeistof (een type zeep) waarna de vloeistof even zijn tijd krijgt om in te werken. Vervolgens wordt met een speciale stofzuiger (voor vloeistoffen) gewerkt, zodat de vlekken uit de stof gehaald worden. Daar is vast een mannetje voor te vinden.

Extra tip: wij leggen zijn kleed op ons kleed

Wij hebben thuis ook een hond, een Friese Stabij. Geen kleine hond, dus. Ook hij merkt dat een vloerkleed warmer aanvoelt dan de koude, houten vloer. En dus lag hij vaak op het kleed.

Om ervoor te zorgen dat hij in de zithoek op het vloerkleed kon blijven liggen, hebben we ook een eigen hondenkleedje voor hem gekocht en deze op het vloerkleed gelegd. Zo voelt hij zich nog steeds onderdeel van het gezin en houden wij een schoon, mooi karpet over. Win-win!

Dol op speciaalbiertjes (en schrijft er graag over), heeft al meer dan 18 landen in de wereld bezocht, draagt Dr. Martens en luistert graag naar Di-Rect. Meer weten? Stuur Joost eens een berichtje!